Romerska lämningar från Isla Plana till Puerto de Mazarrón

Lämningar hittar man överallt från den romerska perioden, men idag blev det denna kuststräcka. Det finns flera ställen utmed denna sträcka och många av dem har använts till att tillverka den romerska fisksåsen Garum. Vad är Garum? Beredningen gick till på så sätt att man tog fisken (eller inälvorna) och saltade dem ordentligt. Saltet var inte enbart till för smaken, utan även för att döda bakterier. Under de heta sommarmånaderna var det viktigt att fiskarna blev saltade så snart som möjligt för att råvarorna inte skulle bli dåliga. Efter att man saltat in fisken skulle man låta blandningen av fisk och salt jäsa i solen, gärna i flera månader. Salten gjorde att en process med enzymer startade, vilken gjorde att hela fisken löstes upp, något som gjorde det enkelt att sila bort överflödigt material. Visst låter det riktigt mumsigt eller? På sträckan ligger också ett arkeologiskt museum som bl a handlar om saltningen av fisk, museet är värt att besöka. https://maps.app.goo.gl/MkyyRsSosbezUCWv8 Bilderna är från lämningarna utmed kusten och från museet. Har man intresse av denna typ av sevärdheter så är kuststräckan fin att besöka, lämningarna är av varierande kvalitet men de senaste åren har man faktiskt gjort dem mera sevärda genom skyltar på platserna. Kartlänkar till lämningarna. https://maps.app.goo.gl/Vyq8F9WJcJMxmYHq9 https://maps.app.goo.gl/h3K2ygxXK28NJgjq5 https://maps.app.goo.gl/BDFt3F9uFsS3p33o6
Sevärdheter och spännande platser

Romerska och Iberiska platser